• Zdjęcia – truskawki

    truskawki-np-14 truskawki-np-11 linosa-2 truskawki-038
  • Ostatnio na forum

  1. Twoja wiadomość

Zboża-ceny

Po raz pierwszy od dłuższego czasu podaż bierze górę nad popytem, a ceny zaczynają nieubłaganie spadać – tak w nowy tydzień wchodzi rynek zbóż. Transakcje, owszem są, ale klienci są bardzo ostrożni w podejmowaniu decyzji.


O tym, że czas przecen nadejdzie, a sprzedających będzie przybywać z dnia na dzień, wiedzieli wszyscy. Ale niewielu spodziewało się, że ten moment nastąpi jeszcze w październiku – handlowcy stawiali raczej na połowę listopada.

Tymczasem producenci wolą już teraz pozbyć się części ziarna – po pierwsze ze względu na jego słabszą jakość, po drugie dlatego, że zbóż jest więcej niż zakładano. Eksporterzy największe transakcje mają na razie za sobą, a młyny i mieszalnie pasz zdążyły zapełnić magazyny i tylko dokupują niezbędne ilości surowca.

Najlepiej widać to na przykładzie jęczmienia – po informacjach o tym, że wkrótce na rynku ma się pojawić dużo surowca interwencyjnego, czyli tańszego od oferowanego obecnie, popyt na to ziarno zdecydowanie wyhamował. Wraz z takim ruchem spadły stawki – o 50 złotych za tonę. podobnie potaniały pszenżyto i żyto. Nie ma też większego zainteresowania pszenicą paszową, która jest tańsza o 30 złotych niż tydzień temu.

ZBOŻA

ceny na giełdach towarowych zł/t

pszenżyto 570 – 600

jęczmień paszowy 580 – 650

żyto

konsumpcyjne 620 – 650

paszowe 550 – 580

gorzelniane 480 – 530

pszenica paszowa 630 – 650

Prym wśród taniejących zbóż wiedzie pszenica konsumpcyjna – w kraju w ciągu tygodnia jej cena spadła o blisko 100 złotych za tonę. A do tych spadków przyczyniły się, oprócz niskiego popytu, także obniżki na światowych giełdach.

PSZENICA KONSUMPCYJNA

ceny na giełdach towarowych zł/t

Chicago 693

Polska 720 – 770

Paryżu 825

Stella Norowska/Agrobiznes

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono
  • Grono.net
  • Gwar
  • Poleć
  • Wykop
  • RSS
  • Drukuj
Podobne artykuły:

Zostaw komentarz