• Zdjęcia – truskawki

    laetitia-5 clery-4 sibilla-zbiory-plonowanie krasnik-2013-9
  • Ostatnio na forum

  1. Twoja wiadomość

Biologia truskawki

Truskawka jest gatunkiem młodym, który powstał prawdopodobnie w 1750 roku ze skrzyżowania poziomki (Fragaria chiloensis) chilijskiej z poziomką wirgilijską (Fragaria wirginiana), a więc z poziomek amerykańskich. Mieszańce powstałe w wyniku skrzyżowania wymienionych gatunków noszą wspólną nazwę gatunkową poziomki wielkokwiatowej (Fragaria grandiflora), chociaż coraz częściej stosowana jest nazwa Fragaria ananassa.

Truskawka jest byliną, a więc rośliną wieloletnią, kwitnącą i owocującą wielokrotnie. Roślin truskawki składa się z części podziemnej, którą tworzy system korzeniowy o charakterze wiązkowym, oraz z części nadziemnej, będącej skróconym pędem, zwanym również koroną.

Przebieg rozwoju W ciągu roku rośliny przechodzą kilka faz rozwoju kończąc spoczynkiem zimowym niezbędnym do dobrego wzrostu i owocowania w następnym roku. Okres spoczynku trwa zwykle od końca października (po pierwszych większych przymrozkach, gdy korzenie przestają rosnąć) do połowy marca, (kiedy temperatura przekroczy 5oC i zaczynają rosnąć liście). Na początku wegetacji rośliny korzystają głównie z zapasów zgromadzonych korzeniach i koronie. Kwitnienie zależne od pogody i odmiany trwa zwykle od końca kwietnia do końca maja, kiedy to zaczyna się wzrost korzeni. Następnie zaczynają wyrastać rozłogi. Owocowanie trwa do połowy lipca. Tuż po owocowaniu następuje faza krótkiego spoczynku, po której korzenie i części nadziemne wznawiają wzrost. W sierpniu wzrost rozłogów zostaje zahamowany a z kątów liści wyrastają pędy boczne (krzewienie się roślin). Zaczyna się również formowanie zaczątków kwiatostanów na następny sezon, trwające do końca września.

Strona została znaleziona przez następujące słowa kluczowe:
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono
  • Grono.net
  • Gwar
  • Poleć
  • Wykop
  • RSS
  • Drukuj