• Zdjęcia – truskawki

    truskawki-040 jasieniec-2013-05 truskawki-036 larwa-wciornastka-2
  • Ostatnio na forum

  1. Twoja wiadomość

Ubój gospodarski

Lekarze weterynarii domagają się zlikwidowania przepisu umożliwiającego rolnikom dokonywanie tzw. uboju gospodarskiego. Ich zdaniem zwierzęta powinny być zabijane jedynie w profesjonalnych ubojniach i dopiero potem przetwarzane w gospodarstwie rolnika.
Obecne przepisy zezwalają rolnikom na ubój gospodarski, ale tylko pod pewnymi warunkami. Po pierwsze mięso musi być zbadane przez specjalistę, a po drugie nie może być dalej sprzedawane.

Janusz Związek – Główny Lekarz Weterynarii: rolnik polski ma możliwość uboju świni na własne potrzeby. Może ją przetworzyć na własne potrzeby, ale cały czas się mówi o własnych potrzebach.

Ale zdaniem samorządu lekarzy weterynarii to fikcja. Tzw. ubój gospodarski odbywa się bowiem najczęściej bez nadzoru weterynaryjnego, a rolnicy masowo handlują takim mięsem. Trzeba więc ten proceder jak najszybciej zlikwidować.

Tadeusz Jakubowski – Krajowa Izba Lekarsko –Weterynaryjna: ja uważam, że wszystkie zwierzęta powinny być ubijane we właściwych miejscach, czyli w ubojniach pod nadzorem weterynaryjnym.

A alternatywą wobec uboju gospodarskiego pozostaje sieć małych gminnych ubojni. Pracowałby by one bowiem tylko w ściśle określonych terminach. Najczęściej przed świętami Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia. A przez resztę roku z reguły stałyby puste. Problem w tym, że wtedy samorządy musiałby dokładać do ich funkcjonowania.

Witold Katner/Agrobiznes

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono
  • Grono.net
  • Gwar
  • Poleć
  • Wykop
  • RSS
  • Drukuj
Podobne artykuły:

1 komentarz  »

  1. wow napisał(a):

    Od lat ubój gospodarczy był tradycją polskiego rolnictwa, pospolicie nazywanym świniobiciem. Nie mieliśmy do czynienia z żadną kontrola badaniami i innymi złodziejskimi nadzorami i opłatami. Włosień (Trichinella spiralis) zabija gotowanie 60 min w 80 stopni i mrożenie przez 10 dni w tęperaturze -25 nikt nie informuje o tym tylko badać i płacić. Cała ameryka zjada tak przygotowana wieprzowinę Każdy człowiek decyduje sam co ma jeść, ludzie nie dajmy sobą manipulować przez bandę oszołomów , zjadać chemiczne ścierwo produkowane masowo i nadzorowane przez uprawnione służby weterynaryjne ! Niech sami to żrą , od rolnika wara !

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu, Adres TrackBack

Zostaw komentarz