Przyczyny ginięcia pszczół w Polsce

To może być przełom w badaniach nad przyczynami ginięcia pszczół w Polsce. Do tej pory sądzono, że to za sprawą środków ochrony roślin. Teraz mówi się o problemie nieprzystosowanych do naszych warunków klimatycznych – sprowadzonych z zagranicy owadów. Ten rok do najłatwiejszych nie należał. Ale nie problemy z pogodą czy niskimi zbiorami miodu były największym zmartwieniem pszczelarzy.

Sen z powiek spędzały im masowe upadki pszczół. W niektórych pasiekach w ciągu kilku dni pszczelarze tracili większość owadów. Przypuszczano, że to z powodu niewłaściwie stosowanych oprysków.

Dziś najnowsze badania dowiodły, że to nie była jedyna przyczyna. Problem może tkwić w sprowadzonej z zagranicy rasie pszczół.

Tadeusz Sabat, Polski Związek Pszczelarski: to włoszka jest pszczołą żółtą. Z tego ciepłego klimatu. Te pszczoły są bardzo wrażliwe. Bardzo delikatne do naszego klimatu. Są to pszczoły bardzo miodne.

A to ma swoją cenę. Te delikatne owady nie radzą sobie z chorobami wirusowymi, charakterystycznymi dla polskiego klimatu. Rozwiązaniem jest znaczne zwiększenie populacji rodzimych pszczół.

Czesław Karpysa, Pasieka Hodowlana Mazowieckiego Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt: dzisiaj mówimy o masowym ginięciu pszczół. To można powiedzieć, że nasze środkowo-europejska jest bardzo odporna na choroby wirusowe, na choroby grzybicze.

Szacuje się, że teraz udział polskiej rasy pszczół w naszych pasiekach wynosi zaledwie 0,5%.

Radosław Bełkot/Agrobiznes

Strona została znaleziona przez następujące słowa kluczowe:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *