Marmolada (Onebor)

Odmiana Marmolada (Onebor) – polecamy

Pokrój krzewu zwarty, rozłożysty. Wzrost umiarkowanie silny. Liście są ciemnozielone, bez chlorotycznych przebarwień. Rośliny obficie i długo kwitną, pędy kwiatostanowe wyrastają ponad liście. W czasie dorastania zawiązków i dojrzewania owoców liczne owocostany utrzymują pozycję wzniesioną. Odmiana jest bardzo plenna Wykazuje duży stopień odporności na choroby liści, a owoce są mało podatne na szarą pleśń. Jest również mniej niż 'Elsanta’ podatna na choroby systemu korzeniowego oraz bardziej wytrzymała na przemarzanie, pyłku.

Pora dojrzewania: Późna.

Owoce: Duże i bardzo duże, regularne, stożkowe do szerokostożkowatych. Pierwsze owoce mogą być czasem lekko nieregularne. Kielich średniej wielkości, dość silnie zrośnięty z owocem od którego dość trudno się oddziela. Skórka jest intensywnie czerwona ( na bardzo dojrzałych owocach nawet ciemnoczerwona) z silnym połyskiem Orzeszki drobne osadzone w miąższu. Miąższ intensywnie czerwony, jędrny, średnio słodki i kwaskowaty, umiarkowanie aromatyczny. Odmiana dobrze znosi transport nawet na większe odległości

Plenność: Wysoka

Uwagi: Pędy kwiatostanowe wyrastają ponad liście, kwiaty duże z dużą ilością pyłku. Marmolada Onebor* przeznaczona jest dla uprawy w rejonach północnych – rośliny wykazują bardzo dużą odporność na niskie temperatury. Odmiana jest bardzo plenna, a przy tym owoce przez cały sezon zbioru mają podobną wielkość Odmiana ta nadaje się do różnych systemów produkcji i do uprawy w pojemnikach.

Strona została znaleziona przez następujące słowa kluczowe:
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono
  • Grono.net
  • Gwar
  • Poleć
  • Wykop
  • RSS
  • Drukuj

Dodaj komentarz