Odmiana Elsanta
Holenderska odmiana powstała ze skrzyżowania odmian: Gorclla x Holiday. Obecnie najpopularniejsza odmiana deserowa, jej wzrost jest średnio silny, luźny, odmiana wydaje mało rozłogów. Kwiaty znajdują się na poziomie liści, są duże obupłciowe | |
Pora dojrzewania | Średnio wczesna |
Owoce | Średniej wielkości i duże skórka jest jasno czerwona z silnym połyskiem, na wierzchołku często jaśniejsza miąższ jest aromatyczny, soczysty, kwaskowy owoce są jędrne, nadające się do przechowywania i transportu |
Choroby | Porażenie przez pleśń jest nieznaczne, liście odporne na białą i czerwoną plamistość, ale wrażliwe na mączniaka prawdziwego oraz choroby systemu korzeniowego, wymaga dobrej ochrony przed mrozem. |
Plenność | Duża |
Uwagi | Najlepsza odmiana do uprawy sterowanej w gruncie i pod osłonami, lepiej owocuje na glebach żyznych. |