Elsanta

Odmiana Elsanta

Holenderska odmiana powstała ze skrzyżowania odmian: Gorclla x Holiday. Obecnie najpopularniejsza odmiana deserowa, jej wzrost jest średnio silny, luźny, odmiana wydaje mało rozłogów. Kwiaty znajdują się na poziomie liści, są duże obupłciowe
Pora dojrzewania Średnio wczesna
Owoce Średniej wielkości i duże  skórka jest jasno czerwona z silnym połyskiem, na wierzchołku często jaśniejsza  miąższ jest aromatyczny, soczysty, kwaskowy  owoce są jędrne, nadające się do przechowywania i transportu
Choroby Porażenie przez pleśń jest nieznaczne, liście odporne na białą i czerwoną plamistość, ale wrażliwe na mączniaka prawdziwego oraz choroby systemu korzeniowego, wymaga dobrej ochrony przed mrozem.
Plenność Duża
Uwagi Najlepsza odmiana do uprawy sterowanej w gruncie i pod osłonami, lepiej owocuje na glebach żyznych.
Strona została znaleziona przez następujące słowa kluczowe:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *