Lepsza jędrność owoców truskawek dzięki pszczołom. Do takiego wniosku doszli naukowcy niemieccy z Uniwersytetu w Getyndze którego zespołem kierował dr Bjorn Klatt. Większość odmian truskawek nie wymaga zapylacza ale truskawki zapylone przez pszczoły ważą średnio o 11 proc. więcej od zapylonych przez wiatr i o 30 proc. więcej niż te które rozwinęły się w wyniku samozapylenia. Zapylone przez pszczoły truskawki mogą być przechowywane dłużej od innych od 12 do 26 godzin.
Na rynek Europy trafia w sezonie około 1,5 miliona ton truskawek. Według szacunków badaczy z Uniwersytetu w Getyndze, całkowite zapylanie ich przez pszczoły pozwoliłoby zredukować straty o 11 proc. czyli o blisko 240 milionów euro. W procesie zapylania bierze udział więcej ziarenek pyłku odgrywającego zasadniczą rolę w systemie hormonalnym rośliny – wyjaśnia dr Bjorn Klatt i dzieki temu owoce mogą rosnąc większe i jędrniejsze.
źródło: rspb.royalsocietypublishing.org/content/281/1775/20132440.full