System korzeniowy składa się z korzeni przybyszowych pierwotnych oraz wyrastających z nich korzeni wtórnych, zwanych właściwymi. Korzenie pierwotne są krótkie, wyrastają z rozety i umocowują roślinę w glebie. Korzenie wtórne mają znacznie większe rozmiary. Tworzą one system korzeniowy sięgający w głąb nawet do 2m, a w szerz 40-100cm. Podstawowa masa korzeni znajduje się jednak na głębokości do 30 cm. Dla prawidłowego wzrostu i owocowania największe znaczenie mają drobne korzenie z dużą ilością włośników zaopatrujące roślinę w wodę i składniki pokarmowe.
Korzenie pełnią również rolę organów spichrzowych do gromadzenia pod koniec lata i jesienią węglowodanów, umożliwiających rozpoczęcie wegetacji wiosną. Co roku następuje odnawianie części korzeni. Korzenie najintensywniej rosną wiosną a najsłabiej w okresie zbiorów. Wzrost ustaje całkowicie po pierwszych silniejszych przymrozkach.
Ilość korzeni decyduje o plenności rośliny. Najsilniejszy system korzeniowy uzyskują rośliny w drugim roku owocowania, co wpływa na wysoką plenność. W kolejnych latach plon zmniejsza się, ponieważ system korzeniowy nie rozwija się już tak silnie, chociaż odbudowa systemu korzeniowego trwa dalej.
Można powiedzieć, że plon zależy od kondycji systemu korzeniowego, dlatego tak ważne jest zapobieganie chorobom i szkodnikom korzeni, aby utrzymać je w doskonałej formie.