Zimna plazma przedłuża trwałość owoców truskawek

Strawberry plasmaW serwisie www.sciencedirect.com ukazały się badania nad przedłużaniem trwałości owoców truskawki podczas pakowania za pomocą oddziaływania zimnej plazmy na owoce truskawek. Plazma zimna powstaje przy odpowiednio niskich temperaturach i gęstościach, w warunkach ziemskich (na przykład podczas wyładowań atmosferycznych) i w zbudowanych przez człowieka urządzeniach (na przykład palnikach plazmowych do spawania i cięcia).

Podczas oddziaływania zimnej plazmy na owoce truskawek redukują się mikroorganizmy od 12-95%  czyli owoce są „sterylizowane” i dzięki temu mogą być zdecydowanie dłużej przechowywane. Więcej możemy znaleźć tutaj:

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877413005384

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *