Najnowsze wyniki badań pokazują że owoce truskawek i jagód mogą mieć wpływ na nasze zdrowie dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, które są korzystne zwłaszcza dla naszej pamięci. Amerykańskie badania rozpoczęto w roku 1976 i brało w nich udział ponad 121 tysięcy kobiet w wieku 30-55 lat, które co cztery lata kobiety przechodziły kontrolę, w której sprawdzano także stan pamięci.
Okazało się, że kobiety, które zjadały tygodniowo co najmniej dwie porcje czarnych jagód, borówek, lub truskawek miały znacznie mniej problemów z pamięcią i charakteryzowały się „sprawniejszym mózgiem”. Średnio spadek pamięci zaczynał się u nich o 2,5 roku później, niż u kobiet z innymi nawykami żywnościowymi.
Naukowcy zalecają jedzenie tego typu owoców jak najczęściej. Choć badania zostały przeprowadzone wyłącznie na kobietach to można spodziewać się, że w przypadku mężczyzn wyniki mogłyby okazać się podobne. Jest to także jeden z niewielu smacznych i przyjemnych sposobów na długie zachowanie naszej pamięci.
źródło: scitechdaily.com
Strona została znaleziona przez następujące słowa kluczowe: