Truskawki wydłużają pamięć

TruskawkiNajnowsze wyniki badań pokazują że owoce truskawek i jagód mogą mieć wpływ na nasze zdrowie dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, które są korzystne zwłaszcza dla naszej pamięci. Amerykańskie badania rozpoczęto w roku 1976 i brało w nich udział ponad 121 tysięcy kobiet w wieku 30-55 lat, które co cztery lata kobiety przechodziły kontrolę, w której sprawdzano także stan pamięci.

Okazało się, że kobiety, które zjadały tygodniowo co najmniej dwie porcje czarnych jagód, borówek, lub truskawek miały znacznie mniej problemów z pamięcią i charakteryzowały się „sprawniejszym mózgiem”. Średnio spadek pamięci zaczynał się u nich o 2,5 roku później, niż u kobiet z innymi nawykami żywnościowymi.

Naukowcy zalecają jedzenie tego typu owoców jak najczęściej. Choć badania zostały przeprowadzone wyłącznie na kobietach to można spodziewać się, że w przypadku mężczyzn wyniki mogłyby okazać się podobne. Jest to także jeden z niewielu smacznych i przyjemnych sposobów na długie zachowanie naszej pamięci.

źródło: scitechdaily.com

Strona została znaleziona przez następujące słowa kluczowe:
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono
  • Grono.net
  • Gwar
  • Poleć
  • Wykop
  • RSS
  • Drukuj