Sezon na Hiszpańskie truskawki rozpoczął się późno tego roku w porównaniu do lat poprzednich. Jest to wynik sytuacji w Huelva, gdzie pogoda nie była sprzyjająca do rozwoju truskawek a produkcja jest opóźniona o około dwadzieścia dni. Mimo dużych strat spowodowanymi cyklonem (45 procent owoców zostało zniszczonych fot1 fot2) zbiory reszty ocalałych truskawek rozpoczynają się i podaż rośnie z dnia na dzień. Tak dużych strat w uprawie nie zrekompensują nawet wyższe ceny truskawek, więc sezon 2013 roku nie będzie należał do udanych w Hiszpanii.
Największe nasadzenia tak jak w poprzednich latach stanowią odmiany truskawek takie jak: Amiga, Fortuna, Camarosa, Candonga, Splendor i Festival. Wprowadzane są dwie nowe odmiany. Primoris o dobrym smaku i jasnym kolorze, oraz Antilla, która jest właściwie testowana na kilku plantacjach.
Truskawki będą oferowane w opakowaniach 16×250 gr, 10×500 gr, 8×500 gr i pudła z 750 gr, 1 i 2 kilo.
źródło:freshplaza.com