Truskawki w Brukseli

truskawkiW Brukseli stolicy Belgii, oraz Unii Europejskiej, położonej w środkowej części kraju nad rzeką Senne możemy spróbować truskawek importowanych głównie z Hiszpanii. Dominują dwie odmiany Camarosa, oraz Candonga. Oprócz świeżych owoców truskawek, możemy również spróbować obecnych na każdym kroku gofrów, również z truskawkami. Truskawki przygotowywane są tam na różne sposoby. Najlepsze gofry są zaraz po usmażeniu. Są puszyste i smakują lekko biszkoptowo. Ich konsystencja to zasługa dobrych proporcji składników, oraz ubitych na pianę białek. Z cukrem pudrem, świeżymi truskawkami, oraz ewentualnie czekoladą. Poniżej znajdziecie przepis.

Gofry z truskawkami z cukrem pudrem i bitą śmietaną

Ciasto na gofry:
• 160 g mąki
• 1,5 łyżki drobnego cukru
• szczypta soli
• 50 g stopionego masła
• 2 jajka
• 270 ml mleka

Dodatki: cukier puder, bita śmietana, truskawki.

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka. Składniki wymieszać na gładką masę, dolewając resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem. Gofry piec przez około 5 – 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 2-3 sekundy.

Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury. Gofry najlepiej studzić na metalowej kratce, ale najlepsze są zaraz po upieczeniu. Posypać cukrem pudrem, posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki.

Smacznego

Tomasz Pieniak

Strona została znaleziona przez następujące słowa kluczowe:

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono
  • Grono.net
  • Gwar
  • Poleć
  • Wykop
  • RSS
  • Drukuj