Truskawki deserowe

Trudno rolnikom znaleźć złoty środek na pewne zyski z produkcji owoców i warzyw. Jeszcze kilka lat temu u Macieja Kucharskiego sezon zaczynał się od zbioru truskawek poprzez ogórki na dyni kończąc.

Z dochodami bywało jednak różnie. Ostatecznie rolnik zdecydował się na specjalizację i uprawia tylko truskawki deserowe.

Maciej Kucharski – Wygoda Smoszewska: w tej chwili rynek warzyw trochę kuleje. Brak jest odbiorców takich bardziej sensownych na duże partie towaru, więc przechodzimy w kierunku truskawki – typowo deserowej, wielkie owoce.

W tym roku rolnicy, którzy sprzedawali truskawki do przetwórstwa mogli liczyć tylko straty. Inaczej było w przypadku owoców deserowych.

Maciej Kucharski – Wygoda Smoszewska: wszystko wyjechało na Łotwę. Był jeden odbiorca podpisał taką z nami umowę na wyłączność i zabrał całą partię towaru.

Nieco mniej dochodowa okazała się w tym roku uprawa truskawek metodami ekologicznymi. Jest to jednak wyjątek.

Ireneusz Kostrzewski, wieś Gałachy: czasem zdarzają się takie lata, że te produkty ekologiczne, owoce – szczególnie truskawki i wiśnie to mają znacznie wyższą cenę niż te owoce konwencjonalne.

Dlatego Pan Ireneusz ma nadzieję, że sporym zyskiem sprzeda owoce mrożone.

Dorota Florczyk/Agrobiznes

Strona została znaleziona przez następujące słowa kluczowe:
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono
  • Grono.net
  • Gwar
  • Poleć
  • Wykop
  • RSS
  • Drukuj