Jedzenie truskawek może pomóc w zapobieganiu raka przełyku. Badania wykazały, że jedzenie truskawek może być sposobem aby pomóc ludziom zagrożonym rakiem przełyku. Naukowcy z Ohio dr Arthur James G. Richard J. Solove’a Research Institute (OSUCCC-James) i naukowcy w Chin prowadzą wspólnie badania.
Wstępne dane sugerują, że truskawki zmniejszają stopień histologicznych zmian przedrakowych 'powiedział Tong Chen, główny autor i adiunkt w Ohio State. Odkryliśmy, że dzienne spożycie truskawek tłumi różne biomarkery zaangażowane w przełyku jak rakotwórcze, a w tym komórki proliferacji, stan zapalny i gen transkrypcji,’ powiedział, Chen.
36 uczestników badania zjadało 60 gramów truskawek liofilizowanych codziennie przez okres sześciu miesięcy. Naukowcy uzyskane próbki biopsji, przed i po jedzeniu truskawek. Wyniki wykazały, że 29 / 36 uczestników uzyskało spadek histologicznych zmian przedrakowych podczas badania.
Źródło: paktribune.com