Truskawki chronią przed rakiem

TruskawkaJedzenie truskawek może pomóc w zapobieganiu raka przełyku. Badania wykazały, że jedzenie truskawek może być sposobem aby pomóc ludziom zagrożonym rakiem przełyku. Naukowcy z Ohio dr Arthur James G. Richard J. Solove’a Research Institute (OSUCCC-James) i naukowcy w Chin prowadzą wspólnie badania.

Wstępne dane sugerują, że truskawki zmniejszają stopień histologicznych zmian przedrakowych ‚powiedział Tong Chen, główny autor i adiunkt w Ohio State. Odkryliśmy, że dzienne spożycie truskawek tłumi różne biomarkery zaangażowane w przełyku jak rakotwórcze, a w tym komórki proliferacji, stan zapalny i gen transkrypcji,’ powiedział, Chen.
36 uczestników badania zjadało 60 gramów truskawek liofilizowanych codziennie przez okres sześciu miesięcy. Naukowcy uzyskane próbki biopsji, przed i po jedzeniu truskawek. Wyniki wykazały, że 29 / 36 uczestników uzyskało spadek histologicznych zmian przedrakowych podczas badania.

Źródło: paktribune.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *