Eksperyment przeprowadzony na szczurach przez europejskich naukowców dowiódł, że truskawki nie ochronią nas przed kacem, lecz ochronią nasz żołądek przed zgubnymi skutkami spożywania alkoholu.
Badanie polegało na podaniu alkoholu etylowego grupie szczurów. Część z nich najpierw zjadła truskawki, a część nie. Okazało się, że u grupy, która spożyła owoce alkohol wywołał o wiele mniej zniszczeń w żołądku.
Alkohol jak wiadomo niszczy błonę śluzową żołądka, co w efekcie często prowadzi do poważnych dolegliwości jak chociażby choroba wrzodowa.
Truskawki wykazały takie właściwości dzięki temu, że zawierają duże ilości antyoksydantów i związków fenolowych (antocyjanów), ale także poprzez to, że aktywują one skutecznie nasze naturalne mechanizmy przeciwdziałające utlenianiu oraz pobudzają niektóre enzymy.
Tak więc spożycie tych owoców może mieć kluczowy efekt w zapobieganiu i leczeniu schorzeń związanych z tworzeniem wolnych rodników.
Truskawki zatem mogą kryć sekret do stworzenia nowej generacji leków zapobiegających chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, które w znacznej większości przypadków powodowane są właśnie przez wolne rodniki.
Źródło: medicalxpress