• Zdjęcia – truskawki

    linosa-005 truskawki-np-17 clery-holandia-3 konferencja-truskawkowa-06
  • Ostatnio na forum

  1. Twoja wiadomość

Truskawki a uprawy ekologiczne

Łatwiejsza rejestracja i sprzedaż. Czy nowe przepisy spowodują dynamiczny rozwój produkcji żywności bez użycia chemii? Eksperci szacują, że za kilka lat jedna dziesiąta produktów ogrodniczych będzie pochodzić z upraw ekologicznych.

Powody przestawienia gospodarstwa z konwencjonalnego na ekologiczne mogą być bardzo różne. Dla wielu rolników to prosty rachunek ekonomiczny dla innych filozofia życiowa.

Ireneusz Kostrzewski, wieś Gałachy: jeśli chodzi o ekologię podstawą tego pomysłu były dopłaty ekologiczne unijne.

Ewa i Peter Stratenwerth, Grzybów: liczymy na to, że to pzredsięwziecie ma sens i ma przyszłość.

W zależności od rodzaju upraw dopłaty do produkcji ekologicznej wynoszą od ponad dwustu złotych do blisko dwóch tysięcy.

Obecnie w Polsce jest ponad 15 tysięcy gospodarstw ekologicznych, a przetwórstwem zajmuje się blisko 250 zakładów. Ich liczba może wkrótce wzrosnąć, a wszystko dzięki nowej ustawie o rolnictwie ekologicznym. Rejestracje produkcji, przetwarzania oraz handlu będzie można załatwić przy jednym okienku.

Stanisław Kowalczyk, IJHARS: wystarczy że rolnik bądź przedsiębiorca, który zamierza podjąć działalność ekologiczną zgłosi chęć takiej działalności do jednej z upoważnionych jednostek certyfikujących.

A to nie wszystkie ułatwienia. Nowe przepisy pozwalają aby handel żywnością ekologiczną w małych sklepach nie wymagał rejestracji. Będzie też większy nadzór nad jednostkami certyfikującymi.

Stanisław Kowalczyk, IJHARS: nowa ustawa daje nam możliwość stosowania kar pieniężnych to spowoduje większą dbałość o pracę, którą wykonują.

Zdaniem producentów żywności ekologicznej nowe przepisy wiele ułatwią, ale nie rozwiążą wszystkich problemów. Podstawowy kłopot rolników to sprzedaż wytwarzanych produktów po opłacalnych cenach.

Ireneusz Kostrzewski: w tym roku niestety przykro to powiedzieć ale większość produkcji sprzedaliśmy po cenach konwencjonalnych chodzi o truskawki.

A wytwarzanie żywności ekologicznej jest dużo droższe od konwencjonalnej. Dlatego, aby zarobić trzeba jak najbardziej skrócić drogę od producenta do konsumenta.

Ireneusz Kostrzewski: są hurtownie które kupują produkty ale bardzo niskie ceny płacą. My wyrobiliśmy sobie sieć, ciężko nad tym pracujemy. Co tydzień rozwozimy po sklepach nasz chleb.

Wartość sprzedaży produktów ekologicznych w Polsce wynosi blisko 400 milionów euro. Daleko nam jeszcze do Niemców, którzy na żywność wywarzaną bez chemii wydają 5 miliardów euro rocznie.

Dorota Florczyk/Agrobiznes

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono
  • Grono.net
  • Gwar
  • Poleć
  • Wykop
  • RSS
  • Drukuj
Podobne artykuły:

Zostaw komentarz