Wzrost spożycia mrożonych truskawek jest w Chinach dwukrotnie szybszy, jak wzrost produkcji. Chiny są największym światowym producentem i eksporterem mrożonych truskawek. Chiny jednocześnie zwiększają zużycie wewnętrzne tego produktu. Chińska produkcja mrożonych truskawek zwiększa się co roku o 8-9 %, a zużycie wewnętrzne zwiększa się o 18-20 % rocznie.
Stały wzrost w sprzedaży mrożonych truskawek jest połączony z aktywnym rozwojem w kraju wyrobów cukierniczych. Ponadto rośnie popyt na jogurty, dżemy, soki, oraz mrożone truskawki. Fruit-Inform szacuje, że Chińczycy spożywają jedynie 25% mrożonych truskawek wyprodukowanych we własnym zakresie a jego pozostałą część eksportują. Kraje UE pozostaje głównym rynkiem eksportowym dla chińskich mrożonych truskawek. Stanowią one około połowę całkowitego eksport z Chin. Z krajów WNP (przede wszystkim Rosji) zakupy to około 11 %.
źródło: fruit-inform.com