Dotacje dla producentów żywności regionalnej i ekologicznej

Liczy się tradycja i wysoka jakość. Po dotacje dla producentów żywności regionalnej i ekologicznej zgłosiło się zaledwie ponad półtora tysiąca rolników. Najwięcej wniosków wpłynęło na Podkarpaciu i w Małopolsce.

Pięcioletnia pomoc przysługuje rolnikom wytwarzającym żywność w ramach tak zwanych systemów jakości.

Zbigniew Rogarewicz, ARiMR: zapisanymi w unijnych listach produktów gwarantowanych tradycyjnych specjalności, albo chronionych nazw pochodzenie lub chronionych oznaczeń geograficznych, albo rolnictwo ekologiczne prowadzą, lub też prowadzą w ramach krajowego systemu jakości żywności – integralną produkcję.

Wysokość dotacji zależy od rodzaju wytwarzanej żywności.

UCZESTNISTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOSCI ŻYWNOSCI zł/rocznie

GWARANTOWANE TRADYCYJNE SPECJALNOSCI,

CHRONIONE NAZWY POCHODZENIA 3 200

CHRONIONE OZNACZENIA GEOGRAFICZNE

SYSTEM PRODUKCJI INTEGROWANEJ 2 750

ROLNICTWO EKOLOGICZNE 996

Źródło: ARiMR

Najwyższa stawka bo 3200 złotych rocznie jest przewidziana dla producentów tak zwanych Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności oraz Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Trochę mniej czyli przeszło dwa i pół tysiąca rocznie to wysokość dotacji na system produkcji integrowanej. Blisko tysiąc złotych rocznie przysługuje na rolnictwo ekologiczne.

Zbigniew Rogarewicz, ARiMR: wnioski przyjmujemy od 15 kwietnia tego roku do wyczerpania środków. Na ten cel mamy 100 milionów euro.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że wsparcie przysługuje tylko tym rolnikom, którzy mają odpowiednie certyfikaty lub świadectwa jakości handlowej. Wnioski można składać w regionalnych oddziałach Agencji Restrukturyzacji.

Dorota Florczyk/Agrobiznes

Strona została znaleziona przez następujące słowa kluczowe:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *