Liczy się tradycja i wysoka jakość. Po dotacje dla producentów żywności regionalnej i ekologicznej zgłosiło się zaledwie ponad półtora tysiąca rolników. Najwięcej wniosków wpłynęło na Podkarpaciu i w Małopolsce.
Pięcioletnia pomoc przysługuje rolnikom wytwarzającym żywność w ramach tak zwanych systemów jakości.
Zbigniew Rogarewicz, ARiMR: zapisanymi w unijnych listach produktów gwarantowanych tradycyjnych specjalności, albo chronionych nazw pochodzenie lub chronionych oznaczeń geograficznych, albo rolnictwo ekologiczne prowadzą, lub też prowadzą w ramach krajowego systemu jakości żywności – integralną produkcję.
Wysokość dotacji zależy od rodzaju wytwarzanej żywności.
UCZESTNISTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOSCI ŻYWNOSCI zł/rocznie
GWARANTOWANE TRADYCYJNE SPECJALNOSCI,
CHRONIONE NAZWY POCHODZENIA 3 200
CHRONIONE OZNACZENIA GEOGRAFICZNE
SYSTEM PRODUKCJI INTEGROWANEJ 2 750
ROLNICTWO EKOLOGICZNE 996
Źródło: ARiMR
Najwyższa stawka bo 3200 złotych rocznie jest przewidziana dla producentów tak zwanych Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności oraz Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Trochę mniej czyli przeszło dwa i pół tysiąca rocznie to wysokość dotacji na system produkcji integrowanej. Blisko tysiąc złotych rocznie przysługuje na rolnictwo ekologiczne.
Zbigniew Rogarewicz, ARiMR: wnioski przyjmujemy od 15 kwietnia tego roku do wyczerpania środków. Na ten cel mamy 100 milionów euro.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że wsparcie przysługuje tylko tym rolnikom, którzy mają odpowiednie certyfikaty lub świadectwa jakości handlowej. Wnioski można składać w regionalnych oddziałach Agencji Restrukturyzacji.
Dorota Florczyk/Agrobiznes
Strona została znaleziona przez następujące słowa kluczowe: