Strudel z truskawkami

Ciasto: 25 dag mąki, 2 białka, sól Nadzienie: 70 dag truskawek, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 4 dag margaryny, 6-8 dag tartej bułki, tłuszcz do formy, 4 dag cukru pudru do posypania.

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić w środku dołek, wlać białka, dodać szczyptę soli i wlać tyle przegotowanej, ciepłej wody, aby zagęścić ciasto wolniejsze niż na pierogi. Wyrabiać bardzo starannie aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki Przykryć i zostawić w cieple na 1 godz. Stół przykryć obrusem, posypać dokładnie mąką. Na środku stołu pod obrus wstawić głęboki talerz odwrócony do góry dnem. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na odwróconym talerzu i palcami obsypanymi mąką rozciągnąć je równomiernie we wszystkich kierunkach. Im cieniej ciasto rozciągnięte – tym strudel będzie smaczniejszy, grubsze brzegi ciasta odciąć i pozostawić do przeschnięcia. Truskawki przebrać umyć osączyć, usunąć szypułki. Większe przekroić na połowę. Posypać cukrem i cukrem waniliowym. Skropić ciasto stopionym masłem, nałożyć równą warstwę truskawek, posypać tartą bułką. Zwinąć dosyć ciasno w rulon, unieść dwa rogi obrusa, aby ciasto dało się łatwiej zwijać. Strudel powinien mieć 25-30 cm długości. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć ciasto, skropić masłem, wstawić do gorącego (ok. 200 C) piekarnika i piec 20-30 min. Gotowy strudel wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono
  • Grono.net
  • Gwar
  • Poleć
  • Wykop
  • RSS
  • Drukuj

Dodaj komentarz