Chińskie truskawki przyczyną zatruć

Chińskie mrożone truskawki stały się przyczyną zatruć w Niemieckich szkołach. Zamrożone truskawki, które wywołały u ponad 11 tysięcy osób nieżyt żołądka i jelit pochodziły z Chin.

Do infekcji doszło wszędzie tam, gdzie zamrożone truskawki nie zagotowano tylko serwowano je odmrożone i lekko podgrzane. Nie pozwoliło to na zabicie ewentualnych zarazków i bakterii, które są wyjątkowo odporne na niskie i wysokie temperatury.

Instytut Roberta Kocha uznał tę falę zachorowań spowodowanych zatruciem pokarmowym za największą dotąd w Niemczech.

źródło:  www.dw.de

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Grono
  • Grono.net
  • Gwar
  • Poleć
  • Wykop
  • RSS
  • Drukuj